Helsesamtaler
Helsesamtalen er en strukturert og individuell samtale om levevaner og helse, og bygger på prinsipper fra motiverende intervju (MI). I helsesamtalen lager bruker og veileder i samarbeid mål og plan for oppfølging på frisklivssentralen. Man kartlegger motivasjon, barrierer og muligheter for endring og mestring. Grad av måloppnåelse, behov og plan for videre oppfølging og opprettholdelse av nye vaner er viktige temaer.
Styrkegruppe
Gruppetilbudet legges opp slik at alle, uansett fysisk form og helseutfordringer, får utbytte av treningen. Aktivitetene er lett tilgjengelige og bidrar til mestring. Intervalltreningen foregår utendørs hele året. Deltakelse i grupper gir god mulighet for sosial støtte.
Psykomotorisk bevegelsesgruppe
Denne gruppetimen har kroppen i fokus. Tema er å utforske kroppen og dens muligheter og begrensninger. Øvelsene bygger på daglige funksjoner som å stå, sitte, gå og bevege seg. Det vektlegges kvaliteter som balanse, koordinasjon, stabilitet, styrke, bevegelighet og avspenning. Instruksjonene til øvelsene er enkle og det brukes musikk til bevegelsene.
Bassenggruppe i varmtvannsbasseng
Torsdager har vi bassenggrupper i varmtvannsbasseng på Trastad. Det er ikke svømming, men øvelser for hele kroppen.
Arrangementer og prosjekter
Frisklivssentralen arrangerer Friluftslivets dag, verdensuka for psykisk helse, ulike turer i samarbeid med andre, foredrag og undervisning.
Kurs i mestring av depresjon (KiD) og kurs i mestring av belastning (KiB)
Depresjon rammer mange, men med de rette verktøyene kan det behandles effektivt. På KiD-kurset lærer du å se sammenhenger mellom tanker, følelser og handlinger, og kurset er basert på kognitiv adferdsteori. Du trenger ikke henvising fra lege, men du må være over 20 år og klar for å gjøre en innsats selv. Kurset går over ti uker, to og en halv time hver gang.
KiB er rettet mot personer som opplever stor belastning, og som har behov for å utvikle egen mestringsevne. Eksempler på dette kan være personer som lever med langvarig belastning knyttet til egen helse, omsorgsoppgaver og arbeidsliv.
Sov Godt – søvnkurs
Frisklivssentralen tilbyr jevnlig kurset «Sov Godt», utarbeidet av helsedirektoratet. Kurset går over fire uker, og det er mulig å få individuell oppfølging i etterkant.
Søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen. Én av tre voksne sliter ukentlig med søvnen. Søvnvansker behandles oftest med legemidler, og over 400 000 nordmenn står til enhver tid på sovemedisiner. Sovemedisiner har kortvarig effekt og kan ha en rekke bivirkninger. Forskning viser at behandling uten medikamenter gir bedre effekt både på kort og lang sikt.
Å lære om gode søvnvaner, og å identifisere og endre uhensiktsmessige tanker om egen søvn, kan bedre søvnen. Søvnrestriksjon, stimuluskontroll og avslapningsteknikker er også relativt enkle teknikker som kan hjelpe mot søvnproblemer.
For informasjon om søvnkurs, kan du også ta direkte kontakt med ergoterapeut Nora Borchers på tlf. 911 75 082