Forberedende opplæring for voksne, FOV

Voksne som trenger grunnskoleopplæring, har rett til slik opplæring, dersom de ikke har rett til videregående opplæring. Fra høsten 2024 heter det som tidligere het grunnskole, forberedende opplæring for voksne, FOV.
Vitnemålet for voksne er likestilt med vitnemålet fra ungdomstrinnet. For å få vitnemål kreves karakterer i fem fag:

  • Norsk
  • Engelsk
  • Matematikk
  • Samfunnsfag
  • Naturfag

FOV er organisert i moduler.

Hva er modulstrukturert opplæring?
Modulstrukturert opplæring for voksne er fleksibel og tilpasset opplæring som organiseres i mindre enheter. Deltakere blir kartlagt og innplasseres på riktig nivå og får utdelt et kompetansebevis for hver fullførte modul. Med nye modulstrukturerte læreplaner skal ingen måtte gjennomføre mer opplæring enn det som er nødvendig for å oppnå ønsket sluttkompetanse. Søkere  vil bli innkalt til samtale og test for å klarlegge hva som passer best for den enkelte.
 

Søknadsfrist innen 1. april.
Søkere som leverer søknad før 1. april, vil få tilbud om FOV fra påfølgende høst. Søknader som leveres på andre tidspunkt, vil vurderes ved ledige plasser.
Opplæringen skjer ved Harstad voksenopplæring. Se informasjon på https://www.harstad.kommune.no/forberedende-opplaering-for-voksne-fov.193224.no.html

Kontakt oss for nærmere opplysninger på telefon 97534375 eller postmottak@kvafjord.kommune.no

Retten til gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap

Din oppholdstillatelse i Norge kan gi rett til gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Ta kontakt så fort som mulig med oppvekstkontoret for å søke om opplæring, eller hvis du ønsker å søke om fritak. Fristen for å få gratis opplæring regnes fra du fikk innvilget oppholdstillatelse, eller fra du kom til Norge med gyldig oppholdstillatelse. Fristen er tre år hvis du ikke har fullført videregående opplæring fra før,og 18 måneder for deg som har fullført videregående opplæring fra før.Plikt til opplæring i norsk og samfunn

Rett betyr at man har rett på gratis opplæring. Retten faller bort dersom man ikke har gjennomført opplæringen innen tre år. Etter det må en betale selv.

Plikt betyr at man må ha gjennomført opplæringen for å kunne søke permanent opphold eller statsborgerskap senere. 
Opplæring i norsk og samfunnskunnskap gis ved Harstad voksenopplæring.

Søknadsskjema sendes til Kvæfjord kommune merket Oppvekstkontoret.

Individuell tilrettelagt opplæring for voksne

Kommunen gir tilbud om individuell tilrettelagt opplæring til voksne som har rett til dette,  jfr. § 19-5 i opplæringsloven.

Hvem har rett på individuell tilrettelagt opplæring ?
De som har rett til FOV kan ha rett på individuell tilrettelagt opplæring dersom det er nødvendig for å få tilfredsstillende utbytte av denne.  
I lov om grunnskoleopplæring, jfr. § 11-7. heter det:  
“Før kommunen eller fylkeskommunen avgjer om ein elev har krav på individuelt tilrettelagd opplæring, skal dei hente inn ei sakkunnig vurdering frå den pedagogisk-psykologiske tenesta. Den pedagogisk-psykologiske tenesta skal ta stilling til om eleven treng individuelt tilrettelagd opplæring. Dersom eleven også treng personleg assistanse eller fysisk tilrettelegging etter §§ 11-4 og 11-5, skal den sakkunnige vurderinga gi ei heilskapleg vurdering av kva for tilrettelegging eleven treng.”
I lov om grunnskoleopplæring, jfr. § 11-8, om hva den sakkyndige vurderinga skal inneholde, heter det:
"I ei sakkunnig vurdering skal den pedagogisk-psykologiske tenesta alltid greie ut om

  • eleven sitt utbytte av opplæringa
  • kvifor eleven eventuelt ikkje har, eller ikkje kan få, tilfredsstillande utbytte av opplæringa
  • kva som er realistiske opplæringsmål for eleven
  • kva tiltak som kan gi eleven eit tilfredsstillande utbytte av opplæringa
  • kva kompetanse dei som skal gi opplæringa, bør ha, dersom det skal gjerast unntak frå kompetansekrava etter § 11-9 andre eller tredje ledd"

Individuell plan i norskopplæringen

Kommunen skal utarbeide en individuell plan for alle deltakere i opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Den individuelle planen skal foreligge senest innen tre måneder etter bosetting i kommunen eller etter at krav om deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap er fremsatt.

Planen er  et enkeltvedtak i samsvar med forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav a og b. Kommunen velger selv formen på den individuelle planen: Om den skal være et vedlegg til enkeltvedtaket om tildeling av introduksjonsprogram, eller om det skal fastsettes et eget enkeltvedtak om innholdet i integreringsplanen. Deltaker har klageadgang på alle beslutninger som tas med i det enkelte vedtak/dokument.

Introduksjonsprogram

Det er i all hovedsak voksne flyktninger og deres familiegjenforente som har rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram. Programmet er forankret i introduksjonsloven.

I følge Integreringsloven § 8 kan du delta i introduksjonsprogrammet hvis du er mellom 18 og 55 år og
  • har behov for grunnleggende kvalifisering,
  • er nyankommet, det vil si ikke har bodd i en norsk kommune mer enn 2 år,
  • er bosatt i kommunen etter avtale med IMDi (gjelder ikke dersom man er familiegjenforent eller har fått opphold på selvstendig grunnlag),

Dette gjelder ikke Nordiske borgere og utlendinger som omfattes av EØS-avtalen.

Varighet og beregning av timer i introduksjonsprogrammet

Introduksjonsprogrammet skal være helårlig og på fulltid. Det vil i hovedsak bety 37,5 timer/uke i 47 uker/år. Sluttmålet avgjør varighet av introduksjonsprogrammet. Kommunen må registrere timer og fravær i Nasjonalt introduksjonsregister (NIR).

Introduksjonsprogrammet følger stort sett de samme fraværsreglene som arbeidslivet ellers. Regler for fravær og permisjon finnes på ulike språk på IMDi sine sider. Finn direktelenke i i lenkefanen under.